Proč si tak vychvalujeme zahradní altán


Inspirace z doby renesance a baroka

Byli jste se někdy podívat na zámku v Litomyšli, v Českém Krumlově nebo v Jindřichově Hradci? Tato tři místa spojuje několik typických historických souvislostí – výstavba památkových objektů v renesančním a barokním slohu. Mezi nimi naleznete i zahradní altány.

zahradní altánek

Altány patřily již před staletími k oblíbeným stavbám, kde lidé rozjímali a kochali se okolní přírodou, v propojení s architektonickými skvosty. Byli okouzleni harmonií tvarů a barev, v poklidném prostředí, kde neexistoval žádný shon a spěch, a kde pochopitelně na lidskou mysl neměl vliv ani překotný automobilový provoz.

krásný altán

Zcela záměrně jsme tu na úvod naznačili, jak nesmírně důležité je mít alespoň malý kousek soukromí, kde nás netrápí ani hluk, ani smog a chaos, což jsou typické projevy městských aglomerací, a kde si můžeme dopřát šálek kávy, aniž bychom museli vysedávat po kavárnách.

Otevřený prostor – možná, že si to plně neuvědomujete, ale jednou ze zásadních vlastností zahradních altánů je přímý přístup do okolního prostředí. Necítíme se tu sevřeni a stísněni, což posiluje i vědomí, že stačí zvednout se ze židle, ujít pár kroků, a jste obklopeni stromy a keři. Otevřený prostor kolem altánů navozuje dojem, že jsme uvnitř v bezpečí, ale zároveň se můžeme kdykoli rozhodnout na okamžik jej opustit, korzovat kolem, a po chvíli se zas pod jeho střechu vrátit. Je to vlastně jakási symbolická spojnice přírody s lidským obydlím, která nám naznačuje, jak zásadní roli hraje střecha nad hlavou, vhodně umístěná v harmonickém prostředí.

Altány ocení i návštěvy

Altány si lidé staví pochopitelně pro sebe, ale v lidské přirozené touze je nabídnout něco krásného i ostatním, sdílet s nimi své pocity a vnímat jedinečnost každého z nás. A právě proto se altán stává vhodným prostředím, kam lze pozvat návštěvu na oslavu narozenin, anebo na pouhé všední posezení s šálkem kávy a „čaje o páté“.

Doporučené články