Nepřecházejte nemoci!

Letošní září je nezvykle chladné, dokonce na horách už začalo sněžit a pokud měl ještě někdo naplánovanou dovolenou na babí léto na naše hory, může být počasím docela zaskočen. A pokud není dostatečně vybavený, co se oblečení týká, vrátí se pravděpodobně s pěknou rýmou. Nachlazení, rýma, smrkání a kašel patří k běžným nemocem, které moc neřešíme a neléčíme s lékařem, ale většinou chodíme i nadále do práce a akorát si vaříme více čajů, mačkáme si do něj citrón a sladíme medem. Nechceme si brát zbytečně nemocenskou, protože se tím připravujeme o peníze a kolegové většinou mají pochopení, protože se chovají stejně. Jenže poslední dva roky je to všechno zkomplikované Covidem.

léčba

V dnešní době, když někde v obchodě, v kanceláři, ale i v autobuse zakašlete, všichni od vás na krok poodstoupí. I když už to není taková panika jako na začátku, stejně nikdo dobrovolně onemocnět nechce a už jsme konečně pochopili, že očkování není ochrana proti nakažení, ale proti těžkému průběhu převážně pro starší občany. V kancelářích, kde pracuje více lidí se stalo téměř pravidlem, že když má někdo rýmu, otestuje se dobrovolně sám antigenními testy, aby nenakazil své kolegy. Zaměstnavatelům většinou zůstaly testy ještě z doby, kdy bylo testování povinné, nebo jsou připraveni na podzimní vlnu a testy mají stále k dispozici.

prášky

Přecházet nemoci, tzn. nebrat si nemocenskou a přetrpět to v práci a léčit se po večerech doma je metoda, kterou praktikuje řada lidí. Je otázkou, jak závažné nemoci takto neléčíme, ale jen tělo nutíme, aby si nějak poradilo. Pokud ale takto přecházíme opakovaně například chřipku, zahráváme si s velmi těžkými komplikacemi, které se mohou vyskytnout až po určité době, když už příznaky chřipky dávno odezněly, ale objeví se problémy se srdcem apod. Pak už nejde vrátit čas, takže hodně zvažujte, kterou nemoc vyléčíte horkým čajem a kterou je třeba řádně vyležet.

Doporučené články