Žárlivost jako nemoc

Ten kdo nežárlí nemiluje! – Věčně používaná věta emočně závislých lidí. Zdravý vztah je založený na vzájemné důvěře, kdy ani jeden, nemá pochybnosti o tom druhém. Někdy si přemýšlíte, proč vás partner či partnerka škádlí?! Není to nic hrozného, z čeho by se měla vyvozovat hned nevěra. Když řekne o někom, že má hezké vlasy, oči nebo třeba zadek, tak se chce spíše podělit o to co je něj osobně hezké a vám chce ukázat, že dokáže ocenit hodnoty jiného člověka bez postranních úmyslů.

pohled  do zrcadla

 Nízké sebevědomí je také příčinou žárlivosti. Když nebudeme mít rádi sami sebe, tak nás těžko bude mít rád někdo druhý. Je potřeba u sebe pěstovat zdravou sebelásku. Není to žádná povrchnost nebo namyšlenost ba naopak. Znát své hodnoty a přednosti je bráno u partnera velice pozitivně. Stejně jako, když žena dokáže ohodnotit jinou ženu, že je krásná. Bez toho aniž by ji záviděla. Nebo právě, když náš partner pochválí jinou ženu a my jen odvětíme: “ ano máš pravdu, má hezky tvarovanou postavu“.

tvarovaná postava

Tím dokazujeme, že nemáme problém sami se sebou. Třeba v jiných zemích jako je například Amerika je úplně normální, že si lidé skládají komplimenty. Zkuste tady v České republice jít po ulici a někomu jen tak pochválit tričko. Reakce může být různá, ale povětšinou se každý začne prohlížet, co je na něm špatně. Málokdy to vezme prostě jako kompliment. Nevím přesně čím to je, ale přijde mi to smutné. Přeci není nic špatného někomu složit poklonu. Vlastně stejně to funguje s úsměvem. Mě osobně je příjemné, když se na mě někdo usměje. Pak je tu , ale sorta lidí, co si o člověku, který se usmívá na svět bude myslet, že je blázen. Zkuste si tedy stoupnout před zrcadlo, klidně i s partnerem a zkusit si říct své vlastní plusy, pozitivní vlastnosti nebo dokonce i třeba dovednosti. Můžete udělat i to, že se takto ohodnotíte navzájem. 

Doporučené články